top of page
DeUiver_017.jpg
GESCHIEDENIS

De geschiedenis van wat wellicht het beroemdste vliegtuig ter wereld kan genoemd worden, begon in 1934. De KLM kocht toen als proef een Douglas DC2 die in augustus van dat jaar werd afgeleverd en per schip in de Rotterdamse Waalhaven toekwam.

Dit vliegtuig, dat de registratieletters PG-AJU en de naam “Uiver” (=Ooievaar) kreeg, was bedoeld om ervaring in het gebruik van moderne vliegtuigen op te doen. Het toestel werd ingeschreven voor de internationale luchtrace van Londen naar Melbourne die in oktober van 1934 werd gehouden. De bemanningn bestond uit 2 piloten, Moll en Parmentier, en als telegrafist Van Brugge alsook de boordwerktuigkundige Prins.

Het toestel behaalde de eerste prijs! Bij de terugkeer werden “De Uiver” en zijn bemanning stormachtig verwelkomd en gehuldigd. De KLM was tevreden over de prestaties van “De Uiver” dat het bij Douglas een bestelling plaatste van 17 van deze toestellen. Het interieur van de IX’2 was voor die tijd behoorlijk gerieflijk ingericht met twee rijen stoelen, elk met een eigen raam. Ook een sterk verbeterde geluidsinstallatie zorgde voor een aangenamere sfeer in de kabine.

Deze vlucht werd ter ere van zijn 50ste verjaardag overgedaan in 1984.

bottom of page